Zapisz się do newslettera i otrzymaj 10% rabatu na pierwsze zakupy

Szukaj

  • 0

Thymus Vulgaris Oil - Olejek z macierzanki pospolitej, Olejek tymiankowy

Kosmetyki naturalne z Islandii Purity Herbs


Olejek tymiankowy wykazuje szereg właściwości korzystnych dla skóry. Między innymi przyśpiesza gojenie ran i zapobiega zakażeniom ropnym. Używany jest w kosmetykach dla cery tłustej i mieszanej, źle ukrwionej, ze stanami ropnymi oraz do pielęgnacji cery młodzieńczej z trądzikiem. Ponadto dodaje się go do preparatów dla tłustych włosów oraz w olejkach do kąpieli. 

Olejek tymiankowy dodawany do olejów bazowych przy masażach i preparatach kosmetycznych znacznie przyśpiesza gojenie ran, zapobiega zmianom ropnym w skórze działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Ze względu na właściwości przeciwbólowe stosowany jest przy nerwo-, stawo- i mięśniobólach. Polecany jest również przy łupieżu w mieszaninie z naftą kosmetyczną albo olejem rycynowym . Stosuje się go także w infekcjach skórnych, ponieważ działa silniej od wody utlenionej. Warto zaznaczyć, że karwakrol i tymol hamują enzymy prozapalne oraz działają przeciwbólowo, co wykorzystuje się w olejach do masażu i w okładach w bólach gośćcowych. 

Tymol i karwakrol wykazują właściwości antyseptyczne i antyoksydacyjne co wykorzystuje się w kosmetykach fotoochronnych i chroniących kolor włosów.

Kosmetyki naturalne z Islandii Purity Herbs

Kosmetyki naturalne z Islandii Purity Herbs

Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wybierz pierwszy produkt